Hanhet kasvatetaan eettisesti

Hauhalan Hanhifarmin toiminnassa ainutlaatuista on koko tuotantoprosessin hallinta omalla tilalla ja omissa tuotantotiloissa sekä ekologisuus. Hanhet kasvatetaan eettisesti puhtaassa eteläsavolaisessa luonnossa. Vapaasti tarhoissa liikkuvat hanhet eivät stressaannu kasvatuksen aikana.

Hanhifarmin kevät on kiireinen. Hanhitilan tarhoissa ja halleissa kaakattelee yli 350 emohanhea, jotka munivat 2-3 munaa viikossa maaliskuun alusta lähtien jopa heinäkuun loppuun saakka. Munat kerätään päivittäin pois pesistä.

Munat haudotaan Hanhifarmilla hautomakoneessa. Munista kuoriutuu 30 päivän kuluttua poikaset. Hautomakoneessa munat läpivalaistaan, ja poikastuotantoon kelpaamattomat munat kerätään pois, tyhjennetään ja puhdistetaan, minkä jälkeen ne toimitetaan askarteluliikkeille. Tyhjennettyjen hanhenmunien myynti tapahtuu nykyään Hanhenpesä-nimisestä yrityksestä, joka on Hanhifarmin nuoremman polven 4H-yritys. (Tiedustelut: hanhenpesa@outlook.com)

Emohanhet tuottavat vuosittain 6000–7000 poikasta. Parin viikon ikäiset poikaset siirretään kasvatushalliin, josta ne pääsevät liikkumaan vapaasti lähipelloille.

Keväällä hanhet joudutaan pitämään sisätiloissa siipikarjan määräyksien mukaan. Hanhet siirretään kasvatushalliin laumoina.

ruokinta

Teuraskoon hanhet saavuttavat neljän–viiden kuukauden kasvatuksen aikana. Hanhifarmin rehusekoittamossa valmistetaan pääosa hanhien ruokintaan tarvittavasta täysrehusta. Pääraaka-aineena ovat omalla tilalla viljelty sekä lähialueen tiloilta ostettu kaura ja vehnä.

Hauhalan Hanhifarmilla syntyy eettisesti, ilman pakkoruokintaa tuotettua vaaleaa hanhenmaksaa. Vaaleaa hanhenmaksan tuotannossa Hanhifarmi hyödyntää lintujen luontaista maksan rasvoittumista, jota tehostetaan oikeanlaisella ruokinnalla. Hanhet saavat syödä vapaasti ruokinta-automaateista oman halunsa mukaan.

SONY DSC

Ulkotarhoissa elävät linnut kiinnostavat myös luonnon villieläimiä kuten kettuja ja ilveksiä. Slovakian cuvac -rotuinen Amanda sekä Maremma abruzze-rotuinen Ricco häätävät kutsumattomat hanhien saalistajat pois tilalta.

Teurastukset ajoittuvat syksyyn – elokuun lopusta joulukuun alkuun. Hanhet kävelevät teurastusta edeltävänä päivänä muutama sata metriä kasvatustarhoista teurastamolle odotustilaan. Elokuussa siirto onnistuu vielä myöhään illalla, mutta iltojen pimetessä hanhet siirretään yhä aikaisemmin, koska ne eivät kävele pimeässä.

Hanhet teurastetaan ja jalostetaan Hauhalan Hanhifarmin omassa teurastamossa. Hanhesta pyritään hyödyntämään kaikki osat. Lihan lisäksi myös luita ja verta myydään. Höyhenet kuljetetaan Riihimäelle Joutsen Finlandille, jossa niistä jalostetaan untuvatäytteisiä takkeja ja täkkejä. Teurasjätteet hävitetään tilan omassa polttolaitoksessa. Siitä saatavalla lämmöllä lämmitetään rakennuksia ja kuivataan höyhenet.

hoyhen