Minnin ja Pinjan TET -viikko

Rantakylän koulun ysiluokkalaiset Minni ja Pinja viettivät viikon tutustumassa maatilan töihin. Nuoret kertovat viikon ohjelmasta:

Ensimmäinen päivä: Saavuimme hanhifarmille vähän ennen kahdeksaa maanantaiaamuna. Kannoimme tavarat vierashuoneeseen ja lähdimme taluttamaan Biccolo-ponia laitumelle. Menimme teurastamolle, jossa vaihdoimme päälle työasut. Teurastamolla päivä kului nopeasti ja tekemistä riitti. Etiketöimme hanhenmaksapasteija -purkkeja, teimme pakkaustöitä, kasasimme laatikoita ja lopuksi kuivasimme lattiat.

2. päivä: Toisena päivänä oli luvassa tilan töitä. Työt alkoivat klo 8.00. Aluksi veimme ponin laitumelle. Ruokimme hanhet ja koirat. Putsasimme lämpölamppuja ja kokosimme hanhipoikasten juomalaitteita. Sen jälkeen aloimme leikkaamaan hanhien aitaukseen tulevaa verkkoa puoliksi. Lopuksi teimme hieman metsähommia, eli siirsimme puita ja oksia vanhan aidan tieltä pois.

 3. päivä: Työt alkoivat klo. 7.00. Veimme Biccolon laitumelle. Menimme teurastamolle ja aloimme rikkomaan kananmunia Perinteisen Hanhipateen valmistusta varten. Rikoimme noin 11 kiloa kananmunia. Sen jälkeen etiketöimme hanhenmaksapasteija -purkkeja. Lopuksi askartelimme pakkauksia hanhenrintafileitä varten.

 4. päivä: Työt alkoivat klo. 7.00. Talutimme Biccolon tuttuuntapaan laitumelle, sitten suuntasimme teurastamolle, jossa ensin rikomme taas kananmunia. Teimme pakkaustöitä ja jatkoimme eilistä askartelua hanhenrintafileitä varten. Autoimme Virpiä ja Ninaa Hanhifarmin juhlapateen valmistuksessa, joka oli mukavaa ja aika kului nopeasti jutellessa ja töitä tehdessä. Loppuun vielä putsasimme sosiaalitilat imurin ja mopin kanssa.

 5. päivä: Työt alkoivat klo 8.00. Laitoimme haalarit päälle ja veimme Biccolon laitumelle. Tulimme pian takaisin ja kävimme syöttämässä hanhet. Tämän jälkeen pääsimme harjaamaan kolme vahtikoiraa, jotka nauttivat harjauksesta. Syötimme koirat ja aloimme haravoimaan. Haravoimme jonkin aikaa talon pihaa, kunnes pääsimme tutustumaan uuteen aitaukseen, jonne hanhia siirrettiin. Jatkoimme vielä haravointia, kunnes työpäivämme päättyi.

Mielestämme TET-paikka oli mukava ja monipuolinen. Päivät kuluivat nopeasti ja työtä riitti joka hetkeksi! Oli mukavaa tutustua uudenlaiseen työhön ja yrittämiseen myös. Kiitos!

– Kiitos myös teille, Minni ja Pinja, oli todella mukava tutustua teihin ja työskennellä kanssanne. Jälleen meille osui reippaat ja iloiset tettiläiset!

 

Lakoviljaa hanhien laitumeksi

Kasvukausi on ollut vaikea; kylmän kesän vuoksi viljan kasvu on myöhässä, ja nyt syksyllä puintikelejä ei oikein tahdo löytyä. Ilmankosteus on liian korkea vaikka juuri nyt onkin sateeton jakso. Yksi pelto todettiin niin pahasti lakoontuneeksi kesän rankkasateiden jäljiltä, että ainoa tapa hyödyntää kasvustoa oli aidata se hanhille. Tänä keväänä kylvimme vehnää 17 hehtaaria ja kauraa 9 hehtaaria, ja kaikki vilja tarvitaan hanhien rehuksi. Lisäksi ostamme vehnää ja kauraa lähiseudun viljelijöiltä. Tällä hetkellä omasta vilja-alasta on saatu puitua vasta 8 hehtaaria vehnää. Toivomme kovasti vielä pitkää poutaista jaksoa, jotta puinteja voitaisiin jatkaa, ja vilja saataisiin talveksi laariin.

Vuoro vaihtuu pateenteossa

Iso kiitos Eilalle, joka on ahertanut pateiden parissa peräti 14 vuotta! Näiden vuosien aikana on pateereseptit uudistuneet, tilat ja työkoneet ovat vaihtuneet ja muuttuneiden säädösten kanssa on opeteltu tulemaan toimeen. Pateita on tullut tehtyä tuhansia. Nyt vaihtuu vispilänheiluttaja, sillä Eila jää nyt pateenteosta eläkkeelle. Leipurinhommia ja torikauppaa hän taitaa vielä jatkaa toistaiseksi. Aurinkoisia toripäiviä toivottavat Hanhifarmin kaakattajat!

Nina on perehtynyt tähän työtehtävään tänä syksynä innolla. Pateita meillä valmistetaan noin yhtenä päivänä viikossa, ympäri vuoden. Pyrimme niputtamaan pateetilaukset niin, että teemme täysiä päiviä, ja useampia eri pateelajeja kerrallaan. Useimmiten kylmiöstämme löytyy ainakin Perinteistä Hanhipateeta lähtövalmiina.

Sopivan pateentekijän löytyminen on tuurikauppaa; tätä työtä ei ole tarjolla joka päivälle, mutta kuitenkin työtä on vuoden ympäri. Sesonkeina tietysti enemmän ja hiljaisina aikoina jää väliviikkoja. Asiat saattavat loksahtaa kohdilleen silloin, kun pateentekijä pystyy työllistämään itsensä osa-aikaisesti muissa tehtävissä…

 

Kesän kommelluksia

Tämä villi vanhus karkasi pihamaalta läpi aitojen, kiipesi kiviaidan yli ja pysähtyi törmättyään puuhun. Syy jäi arvoitukseksi; ehkä viidenkympin villitys, tai sitten käsijarru petti. Traktori saatiin houkuteltua, tai oikeastaan kiskottua takaisin kotipihalle. Kaksi rengasta puhkesi ja ohjaustanko piti vaihtaa. Onneksi sopiva ohjaustanko löytyi purkaamolta. Tässä on traktori, jolla on tarina: Antin isoisä on ostanut tämän Valmet 361 -traktorin uutena vuonna 1962 tilan ensimmäiseksi traktoriksi. Sitten hän luopui siitä ja vaihtoi uuteen traktoriin vuonna 1969. Kunnes vuonna 1986 Antin isä huomasi saman traktorin Mikkelissä koneliikkeen pihassa ja osti sen takaisin kotiin vuonna 1986. Nykyään pikkutraktorimme on jo osa-aikaeläkkeellä (onhan se jo 55 -vuotias), ja työskentelee ainoastaan hanhien ruokinnassa noin 100 tuntia vuodessa. Korvaamaton ja uskollinen apulainen se yleensä on ollut.

Esittelyssä Erkki erikoishanhi

Erkki -hanhi on saanut erityisaseman kesyynnyttyään sylihanheksi. Kun meille tulee kylään toimittaja, joka haluaa kuvan meistä hanhi sylissä, silloin tarvitaan Erkkiä! Se onkin vuosien varrella esiintynyt Pirkassa, Ilta-Sanomissa, Kantri -lehdessä kansikuvapoikana, Viikkoset -lehdessä, Lihatalous -lehdessä jne… Suomen kuuluisin hanhi, siis! Erkki on syntynyt, siis kuoriutunut vuonna 2009. Kesäisin Erkin tehtävänä on pitää omenapuutarhamme niitettynä. Sillä on kesäseurana jokunen nuori hanhi, ja talvisin se saa asustella emojen kanssa hallissa. Omenatarhassa Erkin lempipaikka on kallion päällä, jossa se usein kukkoilee ja isottelee!

Piiperö kuoriutui keskiviikkona

…Ja 300 muuta kaveria, näin alkajaisiksi. Touhun järjestys on seuraava: syödään, juodaan, nukutaan, juoksennellaan ja sama uudestaan. Piiperöt asustavat vanhaan navettaan kunnostetussa poikaskasvattamossa, jossa on lämpöä yli 30 astetta. Lämpölampun alla näin alkupäivinä on noin 35 astetta. Vanha ohje on laskea lämpötilaa asteen verran päivässä. Aluksi se tapahtuu lämpölamppuja nostamalla, ja viikon vanhoilta ne saa jo sammuttaa kokonaan. Sitten siirretään poikaset kasvattamon isompaan, hieman viileämpään osaan, jotta seuraava piiperöporukka pääsee lämpölamppujen alle. Meillä kuoriutuu uudet poikaset aina 10 päivän välein. Sitä rataa mennään kesää kohti.

 

 

Taidetta hanhenmunista

Hanhenmunat sopivat loistavasti munanmaalaukseen, koska ne ovat suurikokoisia ja vahvakuorisia. Kuvassa on lahjaksi saamiamme munia, joita olemme saaneet taitavilta munanmaalareilta vuosien aikana. Isot ovat hanhenmunia ja pienet päällä kananmunia. Tämän vuoden suosittu väriyhdistelmä on sinivalkoinen.

Innostuitko hanhenmunien maalaamisesta? Meidän nuoret myyvät valmiiksi tyhjennettyjä ja puhdistettuja hanhenmunia oman yrityksensä nimissä. Hinnasto ja yhteystiedot löytyvät Hanhenpesä -yrityksen nettisivuilta.

Tänä vuonna kokonaisia hanhenmunia elintarvikkeeksi on myynnissä Disas Fish -myymälöissä (Imatra, Lappeenranta ja Hamina) sekä lisäksi Mikkelin Kenkäverossa Pääsiäisen aikaan. Jos ostat tällaisen munan, voit käyttää kuorien lisäksi myös sisällön. Hanhenmuna sopii hyvin leivontaan.

Hyvää syntymäpäivää, Unikki!

Unikki juhlii 1 -vuotissyntymäpäiväänsä tänään työn merkeissä työkavereidensa Amandan ja Riccon kanssa. Illalla on luvassa herkkuhetki; puuron päälle Hanhenmaksapasteijaa… Unikin koko nimi on LaLullalumpuran Fiumiuniti, ja sen rotu on Maremmano Abruzzese. Laumanvartijakoiristamme, ja niiden työtehtävistä on kerrottu tarkemmin viime keväänä julkaistussa kaakatuksessa.

Itävalta, hanhi-idean alkuperämaa

Vierailimme talvilomalla Itävallassa koko perheen voimin. Edellisestä Itävallan vierailusta olikin vierähtänyt jo aikaa, sehän oli vuonna 1994. Tuolta edelliseltä vierailulta jäi mieleen eräs tutustumiskohde joka oli hanhitila; kuinka mielenkiintoinen maatalouden tuotantosuunta! Ajatus kypsyi muutaman vuoden, ennen kuin ryhdyimme tutustumaan hanhenkasvatuksen saloihin ja hanhituotteiden menekkiin Suomessa. Nyt olikin jo aika palata noihin maisemiin. Tukikohtamme oli Maria Alm, joka sijaitsee Hochkönigin alueella.

Paluulennolla muistui mieleen edellinen paluulento Itävallasta; lennon aikana kuulutettiin mikä oli Suomen EU-kansanäänestyksen tulos. Se oli sitä aikaa…

 

Hanhiannoksia luvassa Vuoden Kokki-kilpailussa

Semifinalistit Janne Blomqvist Ravintola Roba:sta (josta kuva) sekä Mikko Lahtinen Hotelli Punkaharjulta ovat valinneet Vuoden Kokki-kilpailussa raaka-aineekseen Hauhalan hanhen. Yhteensä 16 semifinalistia esittävät taitojaan 21.-22.1.2017 kilpailuissa, jotka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa Matkamessujen yhteydessä.

Semifinaaliin on valikoitunut alkukilpailun perusteella 15 parasta ehdokasta reseptien ja kuvien perusteella sekä yksi eniten Instagramissa tykkäyksiä kerännyt kilpailija villillä kortilla. Valitut kilpailijat valmistavat esikarsintavaiheen kuvaa ja reseptiä vastaavan annoksen semifinaalissa. Vuoden 2017 alkukilpailun tehtävänä oli valmistaa moderni lämmin annos. Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta, joten annoksen tulee olla kunnianosoitus kotimaisille raaka-aineille ja suomalaisuudelle.

Semifinaaleista kahdeksan parasta etenee finaaliin. Molempien semifinaalipäivien voittajat pääsevät suoraan loppukilpailuun ja loput kuusi valitaan pisteiden perusteella jatkoon. Finaali pidetään huhtikuussa Raflamessuilla Peurungassa ja seuraava Vuoden Kokki valitaan 10.4.2017. Hauhalan Hanhifarmi toivottaa onnea molemmille hanhikokeille semifinaalikoitokseen! Kisaa menemme paikan päälle seuraamaan, ja kannustamaan…