Hauhalan Hanhifarmi

7822

Hauhalan Hanhifarmi henkilöityy hienosti aktiiviseen ja ahkeraan yrittäjäpariskuntaan, Virpi ja Antti Rantalaiseen, jotka ovat kehittäneet Hauhalan Hanhifarmista hanhituotannon huippuosaajan. Tämän tuloksena Hanhifarmi pystyy toimittamaan huippulaatuisia lihatuotteita ja maukkaita hanhijalosteita niin ravintoihin, tukkukauppoihin kuin kauppoihinkin. Koko lintu käytetään tarkasti hyödyksi.

Hanhifarmin synty

Virpi ja Antti Rantalainen tulivat Rantalaisten tilan isäntäpariksi Hauhalaan vuonna 1997. Virpi ja Antti Rantalaisen ura hanhien kasvattajana alkoi pohdinnan ja helsinkiläisille ravintoloille suunnatun positiivisen kysyntätutkimuksen rohkaisemana. Ravintolat olivat kiinnostuneita kotimaisesta hanhenlihasta, mutta eivät kokonaisesta hanhesta, vaan se on jalostettava pidemmälle.

13

Ensimmäiset 700 poikasta Rantalaiset hankkivat kasvatettavaksi vuonna 1997. Aluksi hanhet kuljetettiin Hanhifarmilta muualle teurastettavaksi. Leikkaus ja jatkojalostus järjestyivät Anttolassa tyhjillään olleessa vanhainkodin keittiössä. Oma teurastamorakennus Hanhifarmille rakennettiin vuonna 1999. Teurastamoa on laajennettu useaan kertaan. Nyt siellä on erilliset tilat teurastukseen, lihan leikkuuseen, jatkojalostukseen, kylmäsäilytykseen ja pakastukseen sekä lähettämö. Laajennusten yhteydessä on myös lisätty tuotannon koneistusta.

 

Oman teurastamisen myötä lihan laatu meni ison harppauksen eteenpäin. Samalla pystyttiin keskittymään nimenomaan hanhen teurastuksen kehittämiseen.

Virpi ja Antti Rantalainen ovat hakeneet oppia hanhien kasvatukseen, teurastukseen ja jalostukseen monista Euroopan maista.

Oma poikastuotanto vauhtiin 2000-luvulla

Rantalaiset toivat vuonna 2000 Tanskasta 210 emohanhea ja kukkoja, jotta oma poikastuotanto saatiin tilalla alkuun. Nykyisin kaikki kasvatettavat hanhet, noin 6000-7000 hanhea vuosittain, ovat omaa poikastuotantoa.

Vuonna 2001 pellolle nousi kasvatushalli. Uusi tuhannen neliön kasvatushalli jouduttiin rakentamaan pikaisesti vuoden 2006 keväällä, kun lintuinfluenssasäädökset tulivat voimaan.

Tilalla panostetaan myös ympäristöasioihin. Jäteveden puhdistamo rakennettiin keväällä 2007 ja jätteet hävitetään omassa polttolaitteessa.

Tilalla on 11 hehtaaria peltoa ja lisäksi vuokrapeltoja on 29 hehtaaria.

Jalostus omalla tilalla

26

Hauhalan Hanhifarmilla paitsi kasvatetaan hanhet niin ne myös teurastetaan ja jalostetaan omassa teurastamossa, jossa tuotannon hygieniavaatimukset ovat korkealla.

Tietoa ja osaamista hanhien leikkuuseen ja tuotteiden kehittelyyn Virpi ja Antti Rantalainen ovat hakeneet eri hankkeiden tilaisuuksista. Arvokkaita kommentteja tuotekehitykseen yritys on saanut myös asiakkaina olevien ravintoloiden keittiömestareilta.

Hauhalan Hanhifarmin perustuotevalikoimaan kuuluu tällä hetkellä 25 tuotetta, jotka koostuvat raakalihatuotteista, pateista sekä säilykkeistä. Erikoistuotteita ovat mm. hanhen veri, hanhen rasva (puhdistettuna) sekä hanhifarmin juhlapaisti (luuton, täytetty, kypsä hanhi).

Saavutukset

Hanhifarmin upea yrittäjäpari ja rohkea investointi uuteen tuotantoalaan on palkittu useilla valtakunnallisesti arvostetuilla palkinnoilla:

  • Suomen Nuorkauppakamarit ry:n Vuoden Nuori Maaseutuyrittäjä 2004
  • Viisi tähteä –lehden Suomen Paras –kilpailun prosessisarjan kunniamaininta vuonna 2004.
  • Viisi tähteä –lehden Suomen Paras Liikeidea 2007
  • Mikkelin kaupungin yrityspalkinto vuonna 2010