Avoimet Ovet Hauhalan Hanhifarmilla 8.7.2020

Tervetuloa tutustumaan Hauhalan Hanhifarmiin keskiviikkona 8.7. klo 12-15! Järjestämme Avoimien Ovien päivän, jolloin esittelemme tilaamme ja tuotantoamme. Opastetulla kävelykierroksella pääsee näkemään hanhia eri ikäisinä; noin viikon vanhoista pikkutipuista muutaman kuukauden ikäisiin laiduntaviin hanhiin sekä jopa 10 -vuotiaisiin hanhiemoihin. Biccolo -ponin selässä perheen pienimmät voivat tehdä oman tilakierroksen. Huippukokki Ilkka Arvola valmistaa maatilamme pihapiirissä Hanhihampurilaisia, ja lisäksi myynnissä on kahvia ja virvokkeita, sekä jälkiruuaksi mansikoita. Päivän aikana on mahdollisuus ostaa tilan tuotteita; hanhenlihaa (pakastettuna), Hanhipateita sekä säilykkeitä. Tuotteiden myynti tapahtuu tällä kertaa pihamaalle pystytetyssä teltassa. Saamme myyntiin myös erän Joutsen Finland:n valmistamia Saimaa-tyynyjä, joiden täytteenä on Hauhalan Hanhifarmilta peräisin olevaa höyhentä ja untuvaa. Maksutapoina meillä käy MobilePay, pankkikortti ja käteinen.
Olimme alkuvuodesta päättäneet vastata kutsuun, kun meitä pyydettiin Farmari -maatalousnäyttelyn vierailukohteeksi. Farmari -näyttely aiottiin järjestää Mikkelissä 2.-4.7. mutta se siirrettiin kaksi vuotta myöhemmäksi koronatilanteen vuoksi. Saimme ajatuksen järjestää vierailupäivä silti, ja kerätä kokemuksia päivän järjestämisestä. Meillä on nyt innokas porukka toteuttamassa tilapäivää, sillä Hanhifarmilla on peräti 4 harjottelijaa yhtäaikaa. Jokaisella on oma tehtävänsä päivän aikana.
Meille ei ole opasteita, sillä normaalisti meillä ei ole ohikulkijoille palveluita. Tätä aina kyselläänkin, mutta edelleenkään meillä ei ole tilamyymälää eikä maatilavierailuja, tällaisten teemapäivien ulkopuolella. Kannattaa suunnistaa meille navigaattorin opastuksella osoitteeseen Maahjärventie 300, ja perillä pysäköidä auto P-opasteiden mukaan. Pihapiiriin ajo on sinä päivänä kielletty, jotta siellä voi liikkua ja poniratsastaa turvallisesti.

Tervetuloa maatilavierailulle Suomen suurimmalle hanhitilalle!

Ota koira mukaan töihin -teemapäivä

Viime perjantaina oli Ota koira töihin -teemapäivä. Meillä asia menee niin, että koirat eivät muualla olekaan tavattavissa, kuin työmaalla. Näiden laumanvartijakoiriemme tehtävänä on suojella hanhia petojen hyökkäyksiltä. Yleisimmät uhat ovat kettu, supikoira ja minkki. Lisäksi ilves oli hanhiemme kimpussa ennen laumanvartijakoirien tuloa tilallemme, mutta sen jälkeen ilvestä ei ole näkynyt, ei susiakaan.
Koirien opettamisessa ja kouluttamisessa on jatkuvasti tehtävää, mutta se on huomattavasti kevyempää ja mieluisampaa kuin raatojen keräily, ja haavoittuneiden eläinten hoito tai lopetus. Onneksi tukenamme on osaavia ja asiaan perehtyneitä kolleegoita ja kasvattajia!

Maaseudun Tulevaisuus -lehti oli verkkojulkaisussaan kirjoittanut “Ota koira mukaan töihin” -teemapäivästä, ja käyttänyt kuvituskuvanaan meiltä reilu vuosi sitten otettua kuvaa. Maaseudun Tulevaisuuden juttuun voi kurkata täältä: MT/ Onko koirasi aina mukana tilan touhuissa?

Lähiruokamarkkinat Okkolan laiturissa 24.-25.6.

Nyt on monta hyvää syytä vierailla Saimaan kauneimmissa maisemissa, Puumalan Niinisaaressa! Okkolan rannassa järjestetään Kelluvat Lähiruokamarkkinat – kelluvat siksi että markkinat järjestetään lautalla. Olemme mukana markkinoilla myymässä hanhen lihaa, Hanhipateita sekä säilykkeitä. Okkolan lomamökit ja Ravintola Niinipuu sijaitsevat Puumalassa, kauniissa Niinisaareessa. Jo matka Saimaan maisemissa itsessään on elämys – taittoipa sen millä kulkupelillä tahansa. Autolla Niinisaareen pääsee lossilla. Venekyytiin voit loikata Puumalan Satamasta. Lisäksi perille pääsee kätevästi vaikkapa Puumalan saaristoreittiä polkupyörällä tai moottoripyörällä taivaltaen. Lauttapaikat on varattava ennakkoon. Täältä löytyy lisätietoja markkinoista sekä venekyydeistä Puumalan Satamasta: D.O.Saimaa Lähiruokamarkkinat Puumalan Saaristoreitille lauttapaikka varataan täältä: Yhteyslautta
Keskiviikkona lähiruokamarkkinoiden jatkoksi on järjestetty “Makujen Kattaus” -lähiruokaillallinen Ravintola Niinipuussa. Kolmen ruokalajin Menu ei näyttäisi sisältävän hanhea ollenkaan – mutta saattaisiko sitä silti saada maistaa, olisiko lisäyllätyskin mahdollista – tämäpä kiinnostava kysymys!
Tervetuloa retkelle ja viettämään lomapäivää Saimaan saareen paikallisten makujen pariin!

Pop-Up Juhannusmyynti 18.6. ja 19.6.

Kesä, Saimaa ja herkullinen paikallinen ruoka kuuluvat yhteen! Järjestämme Pop-Up pihamyyntipäivän Juhannuksen viettäjille torstaina 18.6. klo 14-18 sekä perjantaina 19.6. klo 10-14 Hanhifarmilla lihanjalostustilojemme lastauslaiturilla, ulkona. Tervetuloa ostamaan hanhenlihaa ja Hanhipateita!
Tee tilaus etukäteen sähköpostitse hauhalan@hanhifarmi.fi. Maksutapoina on käteinen ja MobilePay.

Juhannuksen Pop-Up -hinnasto:
Hanhifarmin tuotepaketti 100,00 €
– hanhen rintafile n. 0,9-1 kg pakaste
– hanhen koipi n. 1,25 kg pakaste
– hanhen reisipala n. 1,4 kg pakaste
– Hanhen rasva 2,6 kg pakaste

Pakastelihat:
Hanhen rintafile (2 kpl/pkt; n. 1 kg) 38,00 €/kg
Hanhen koipi-reisi (2 kpl/pkt; n. 0,8-0,9k g) 22,00 €/kg
Hanhen koipi (5 kpl/pkt; n. 1,2-1,4 kg) 25,00 €/kg
Hanhen reisipala (5 kpl/pkt; n. 1,3-1,5 kg) 19,00 €/kg
Vaalea Hanhenmaksa (n. 200-300 g/rasia) 85,00 €/kg
Keskivaalea Hanhenmaksa (n.400-500 g/rasia) 45,00 €/kg TARJOUS
Hanhen rasva suurkeittiöpakkaus (n. 2,6-2,7 kg) 20,00 €/kpl

Hanhipateet:
Perinteinen Hanhipatee G,L(410 g) 12,00 €/kpl
Hanhifarmin Juhlapatee G,L(410 g) 13,00 €/kpl
Martti-papan maksapatee G,L (400 g) 14,00 €/kpl
Hanhenmaksamousse G,L (360 g) 10,00 €/kpl TARJOUS (vkp 27.6.) Jäljellä rajoitettu erä.

Säilykkeet (lasipurkissa):
Hanhenmaksapasteija 115 g 12,00 €/kpl
Hanhen rasva 115 g 5,00 €/kpl

Hanhenmunat (täydet elintarvikkeeksi tai valmiiksi tyhjennetyt koristeeksi) 2,00 €/kpl

Tervetuloa käymään!

D.O.Saimaa Kitchen osa 6

“Tuoreita salaatteja, yrttejä, kevätsipulin vartta, vähän kurkkua, chiliä ohuina viipaleina, ituja, sitten vielä vinegretti -henkinen salaatinkastike, pannulla avotulella paistettua tomaattia, salviaa ja parsaa sekä vielä laidalle pannulla rapeutettua patonkia johon rapsutetaan valkosipulia pintaan. Viimeisenä päälle roseeksi paistetut hanhenmaksat viipaloituna. On huikeen hyvää!” Näin D.O.Saimaa -kokkimme Ilkka Arvola valmistaa helpon ja mutkattoman kesäisen salaatin neljälle! Voit katsoa videon tästä linkistä: D.O.Saimaa Kitchen – jakso 6

D.O.Saimaa -Kitchen on sarja youtubevideoita, joiden myötä pääset tutustumaan D.O.Saimaa -tuottajiin ja heidän valikoimiinsa. Videoita julkaistaan vielä lisää pitkin kesää! Hanhifarmilta on julkaistu myös video Hanhen reisipalasta kasvislisäkkeineen. Se löytyy täältä: D.O.Saimaa Kitchen – jakso 5
D.O.Saimaa on ruuantuottajien alkuperä- ja laatumerkki, jonka käyttäjät löytyvät Saimaan alueelta. Alueen ravintoloista löytyy erityisiä D.O.Saimaa -menuja sekä ruokalajeja, jotka on valmistettu raadin hyväksymien merkin käyttäjien raaka-aineista. Hauhalan Hanhifarmi liittyi mukaan D.O.Saimaa -tuottajaksi vuonna 2019.

Pro Gradu hanhenlihantuotannosta

Helsingin Yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa opiskellut Pia Blomqvist on kirjoittanut lisensiaatin tutkielman aiheesta “Suomalainen hanhenlihantuotanto pellolta pöytään”. Pia sai työnsä valmiiksi tänä keväänä 2020, ja valmistui eläinlääkäriksi. Onnittelemme Piaa lämpimästi ja myös pehmoisesti; toimitimme Pialle Joutsen Finlandin valmistaman Saimaa -tyynyn, jonka täyte on hanhen höyhentä ja untuvaa Hauhalan Hanhifarmilta. Pia vieraili meillä muutamaan otteeseen sesonkien eri vaiheissa tutustumassa tuotantoomme, ja tilaamme. Vierailut olivat meille mukavaa vaihtelua!

Tämä lisensiaatin tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jonka tarkoituksena on esitellä suomalaista hanhenlihantuotantoa alkutuotannosta elintarvikkeeksi ja verrata sitä ulkomaalaiseen tuotantoon. Tutkielman tavoitteena oli myös tutustua käytännössä suomalaisen hanhenlihantuotannon eri osa-alueisiin ja hanhien hyvinvointiin. Kirjallisuuskatsaukseen koottu tieto pohjautuu ulkomaalaiseen kirjallisuuteen, Suomen lainsäädäntöön sekä suomalaisen hanhitilan käytäntöihin. Työn tiivistelmä löytyy täältä: Suomalainen hanhenlihantuotanto pellolta pöytään.
Tutkielman lopussa “Pohdinta” -osuudessa annetaan arvoa suomalaiselle tuotannolle seuraavin sanoin: “Hanhi soveltuu melko hyvin ominaisuuksiltaan Suomessa kasvatettavaksi kestävyytensä vuoksi. Suomessa tuotettu hanhenliha on monin tavoin sekä ekologisempaa että eettisempää kuin muualla Euroopassa tai Aasiassa tuotettu liha. Suomen lainsäädäntö on useassa kohdassa paljon tiukempi kuin EU:n lainsäädäntö Aasiasta puhumattakaan. Suomessa eläinsuojelulaki turvaa tuotantoeläinten hyvinvointia ja esimerkiksi kieltää elävistä linnuista sulkapeitteen nyppimisen ja pakkoruokinnan, jotka ovat esimerkiksi EU:n alueella sallittua tietyissä maissa kuten Unkarissa (Euroopan neuvoston suositus, Kozák ym. 2010). Suomen tiukka lainsäädäntö takaa hanhiemme paremman kohtelun, minkä takia hanhenlihassa tulisi aina suosia ensisijaisesti suomalaista tuotantoa. Suomessa hanhenlihaa ei myöskään tuoteta tehotuotannolla pienissä tuotantotiloissa, vaan hanhet saavat kasvaa pihalla melko tilavasti.”
Pohdinnassa tuodaan esille myös suomalaisen tuotannon puhtautta yleisemminkin: “Suomalaisista elintarvikkeista todetaan vähemmän vierasainejäämiä, kuten kasvien torjunta-aineita, kuin Keski-Euroopasta tai kolmansista maista tulevista elintarvikkeista (EFSA 2018). Toisaalta Suomessa myytävien tuontielintarvikkeiden täytyy täyttää tietyt kriteerit, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus (1277/2019). Antibiootteja, etenkin laajakirjoisia antibiootteja, käytetään Suomessa tuotantoeläimille huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa tai Aasiassa (EMA 2019, Collignon & Voss 2015). Antibioottien turha käyttö on ympäristölle ja ihmisten terveydelle haitallista aiheuttaen multiresistenttien kantojen syntymisen.”
Pohdinnan päätteeksi hanhenlihan tuotannolle löytyy kiinnostavia näkökulmia, jotka antavat uskoa tuotantosuunnalle: “Hanhenlihan tuotannon lisääminen voisi olla yksi keino lisätä ekologisempaa elintarvikkeiden tuottoa ja vastata sillä tavoin suureen elintarvikkeiden kysyntään. Siipikarjan kasvattaminen vaatii esimerkiksi vähemmän vettä kuin naudanlihan tuottaminen (Mekonnen & Hoekstra 2012). Lisäksi hanhet pärjäävät melko karuissa oloissa rehulla, jota ei voida käyttää ihmisten ruuaksi, minkä takia ne soveltuisivat hyvin nälänhädästä kärsiviin maihin (Demir & Elmali 2012b).
Hanhien kasvattamista esimerkiksi viini- ja hedelmätarhoilla on tutkittu Italiassa ja saatu hyviä tuloksia sekä lihan että hedelmien kasvun suhteen. Hanhien on todettu esimerkiksi kitkevän rikkakasveja, mikä vähentää rikkakasvimyrkkyjen käyttöä viini- ja hedelmätarhoilla. Lisäksi hedelmätarhojen ja hanhien kasvattamisen yhdistäminen vähentää tuotantotilan tarvetta ja lisää luonnon monimuotoisuutta (Cartoni Mancinelli ym. 2019). Vastaavia tutkimuksia on tehty hanhien kasvattamisesta kalaaltaiden lähettyvillä. Hanhien on todettu lisäävän planktoneja kala-altaissa, jolloin ei tarvitse ruokkia kaloja niin runsaasti ja kalojen kasvu lisääntyy (Pingel & Germany 2011). Tämän kaltaisilla yhdistelmillä elintarvikkeiden tuotto olisi kestävämmällä pohjalla.”
Idean tälle Pro Gradu -työlle antoi yliopistonlehtori Eija Kaukonen. Tämä mielenkiintoinen yhteistyömuoto Helsingin Yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kanssa on saanut jo jatkoakin tutkimushankkeiden muodossa.

D.O.Saimaa -kitchen osa 5

Keittiömestari Ilkka Arvola kokkailee D.O.Saimaa -kitchenissä helppoa ja maistuvaa kesäruokaa hanhen reisipalasta ja tuoreista kasviksista. Voit katsoa videon tästä linkistä: D.O.Saimaa Kitchen – jakso 5. Videon myötä pääset tutustumismatkalle Hanhifarmillemme, ja samalla näet kuinka helppoa hanhen valmistus onkaan.
D.O.Saimaa -Kitchen on sarja youtubevideoita, joiden myötä pääset tutustumaan D.O.Saimaa -tuottajiin ja heidän valikoimaansa. Videoita julkaistaan vielä lisää pitkin kesää! Hanhifarmilta on luvassa toinenkin video, joten pysy kuulolla!
D.O.Saimaa on ruuantuottajien alkuperä- ja laatumerkki, jonka käyttäjät löytyvät Saimaan alueelta. Alueen ravintoloista löytyy erityisiä D.O.Saimaa -menuja sekä ruokalajeja, jotka on valmistettu raadin hyväksymien merkin käyttäjien raaka-aineista. Hauhalan Hanhifarmi liittyi mukaan D.O.Saimaa -tuottajaksi vuonna 2019.

Inka ja erkki

Myydään hanhenpoikasia!

Oletko haaveillut lemmikkihanhista? Myymme hanhenpoikasia sekä vastakuoriutuneina untuvikkoina että 3-4 -viikon ikäisinä poikasina. Ensimmäisellä kerralla suosittelemme hankkimaan 3-4 -viikkoisia, jotka pärjäävät jo kauniilla säällä ulkona. Untuvikkojen hoito sen sijaan on vaativampaa, ja ne tarvitsevat lämpölampun. Jos kiinnostus heräsi, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen hauhalan@hanhifarmi.fi niin saat vastauksena Tipuinfon. Untuvikkojen ja poikasten luovutukset pyrimme keskittämään noutopäiville, joista kerromme tarkemmin Tipuinfossa. Myös hanhille suunniteltua rehua saa ostettua meiltä mukaan.
Hanhi kesyyntyy helposti, ja seuraa hoitajaansa vaikka pidemmällekin kävelyretkelle. Meilläkin oli pari lemmikkihanhea aikana ennenkuin Hauhalan Hanhifarmi perustettiin. Hanhet lähtivät meidän kanssamme rantaan uimaretkelle melkein puolen kilometrin matkan. Toisinaan niitä oli vaikea saada lähtemään takaisin kotimatkalle.
Hanhet tykkäävät syödä ruohoa. Niitä voi käyttää kitkemisapuna ja aidata esimerkiksi marja- ja omenatarhan niille aitaukseksi. 80-senttinen verkkoaita pitää hanhet sisäpuolella, mutta on muistettava, että kettu tai koira saattaa hypätä sen korkuisen aidan yli. Kettu myös kaivaa helposti ali. Yksi tapa suojautua petoja vastaan on houkutella hanhet yöksi esimerkiksi piharakennukseen/ talliin/ vanhaan navettaan tms suojaan.
Hanhi viihtyy parhaiten laumassa. Suosittelemmekin hankkimaan vähintään 3 kerralla, jotta onnettomuuden sattuessa yhdelle, ei jäisi jäljelle yksinäistä ikävöivää hanhea. Kuten muidenkin eläinten kohdalla – mieti ennen hankintapäätöstä vielä mitä aiot tehdä syksyllä; päätyvätkö hanhet pataan vai onko sinulla mahdollisuutta pitää hanhia talvenkin yli. Meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta ottaa hanhia takaisin syksyllä.

Pop-Up Pihamyyntipäivä 2.5.2020

Normaalisti ravintolakäyttöön toimitettuja tuotteita on mahdollista tulla noutamaan suoraan tilaltamme Pop-Up pihamyyntipäivänä 2.5.2020 klo 11-16. Myynti tapahtuu lihanjalostustilojemme pihamaalla, ulkona. Tee tilaus etukäteen sähköpostitse hauhalan@hanhifarmi.fi. Maksutapoina on käteinen ja MobilePay. Myös tilauslomakkeelta löytyviä tuotepaketteja voi tilata. Mainitse tilauslomakkeen “toiveita” -kohdassa “nouto 2.5.”, jolloin toimitusmaksua ei veloiteta.

Vapun Pop-Up -hinnasto:
Hanhifarmin tuotepaketti 100,00 €
– hanhen rintafile n. 0,9-1 kg pakaste
– hanhen koipi n. 1,25 kg pakaste
– hanhen reisipala n. 1,4 kg pakaste
– Hanhen rasva 2,6 kg TAI Hanhenmaksapasteija

Pakastelihat:
Hanhen rintafile (2 kpl/pkt; n. 1 kg) 38,00 €/kg
Hanhen koipi-reisi (2 kpl/pkt; n. 0,8-0,9k g) 22,00 €/kg
Hanhen koipi (5 kpl/pkt; n. 1,2-1,4 kg) 25,00 €/kg
Hanhen reisipala (5 kpl/pkt; n. 1,3-1,5 kg) 19,00 €/kg
Vaalea Hanhenmaksa (n. 200-300 g/rasia) 85,00 €/kg
Keskivaalea Hanhenmaksa (n.400-500 g/rasia) 50,00 €/kg
Hanhen rasva suurkeittiöpakkaus (n. 2,6-2,7 kg) 20,00 €/kpl

Hanhipateet:
Perinteinen Hanhipatee G,L(410 g)12,00 €/kpl (2 kpl jäljellä!)
Martti-papan maksapatee G,L (400 g) 14,00 €/kpl
Hanhenmaksamousse G,L (360 g)16,00 €/kpl

Säilykkeet (lasipurkissa):
Hanhenmaksapasteija 115 g 12,00 €/kpl
Hanhen rasva 115 g 5,00 €/kpl

Hanhenmunat (täydet elintarvikkeeksi tai valmiiksi tyhjennetyt koristeeksi) 2,00 €/kpl

Hanhet ovat määräysten mukaisesti vielä sisätiloissa, mutta Biccolo-ponimme on luvannut näyttäytyä vieraille. Tervetuloa käymään!

Kotiinkuljetus pääkaupunkiseudulle

Olemme avanneet kotisivuillemme tilauslomakkeen, jolla yksityisasiakkaat voivat tilata hanhenlihaa kotiinkuljetettuna Pääkaupunkiseudulle! Toimituspäivä on aina torstaisin. Jotta toimitus ehtii mukaan torstain kuormaan, tilaus on tehtävä ja maksettava viimeistään maanantaina. Toimitus tapahtuu kuljetusliikkeen pakastekuljetuksella torstaina klo 8-16 välisenä aikana. Merkitse toimitusosoitteeksi sellainen osoite, jossa olet tavoitettvissa koko päivän ajan, sekä sellainen puhelinnumero josta sinut tavoittaa toimituspäivänä! Mikäli toimitus ei onnistu, ja siirtyy seuraavaan päivään, kuljetusliike veloittaa 20 € uudelleentoimitusmaksun. Valittavana on neljä erilaista hanhituotepakettia.

Virpin filepaketti 195 €
– 3 pkt hanhen rintafilettä (2 filettä/pkt) väh. 3,3 kg
– 3 pkt hanhenrintaa kuusenkerkkämarinadissa (1 file/pkt) n.1,5 kg

Antin confauspaketti 195 €
– 3 pkt hanhen koipipalaa (5 koipea/pkt) väh. 3,6 kg
– 3 pkt hanhen reisipalaa (5 palaa/pkt) väh. 4 kg
– hanhen rasvaa 2,6 kg

Hauhalan hanhipaketti hanhenmaksan kera 225 €
– 2 pkt hanhen rintafilettä (2 filettä/pkt) n. 2 kg
– 2 pkt hanhen koipipalaa (5 koipea/pkt) n. 2,4 kg
– 2 pkt hanhen reisipalaa (5 palaa/pkt) n. 2,8 kg
– 1 rs vaaleaa hanhenmaksaa n. 0,2 kg
– hanhen rasvaa 2,6 kg

Hauhalan hanhipaketti 215 €
– 2 pkt hanhen rintafilettä (2 filettä/pkt) n. 2 kg
– 2 pkt hanhen koipipalaa (5 koipea/pkt) n. 2,4 kg
– 2 pkt hanhen reisipalaa (5 palaa/pkt) n. 2,8 kg
– hanhen rasvaa 2,6 kg

Kuljetuksesta veloitamme 25 euroa. Tilauslomake löytyy täältä: https://hanhifarmi.fi/tilauslomake/. Viidelle ensimmäiselle kahden tuotepaketin tilaajalle lähetämme lahjaksi Manne Stenroosin kokoaman Suuri Suomalainen Ruokakirja (2018). Kirjassa on paljon perinnereseptejä ja taitavien keittiömestarien kehittämiä annoksia suomalaisesta ruoasta ja metsästä. Tilaa kaksi tuotepakettia niin saat kirjan kaupan päälle samassa paketissa.