Pro Gradu hanhenlihantuotannosta

Helsingin Yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa opiskellut Pia Blomqvist on kirjoittanut lisensiaatin tutkielman aiheesta “Suomalainen hanhenlihantuotanto pellolta pöytään”. Pia sai työnsä valmiiksi tänä keväänä 2020, ja valmistui eläinlääkäriksi. Onnittelemme Piaa lämpimästi ja myös pehmoisesti; toimitimme Pialle Joutsen Finlandin valmistaman Saimaa -tyynyn, jonka täyte on hanhen höyhentä ja untuvaa Hauhalan Hanhifarmilta. Pia vieraili meillä muutamaan otteeseen sesonkien eri vaiheissa tutustumassa tuotantoomme, ja tilaamme. Vierailut olivat meille mukavaa vaihtelua!

Tämä lisensiaatin tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jonka tarkoituksena on esitellä suomalaista hanhenlihantuotantoa alkutuotannosta elintarvikkeeksi ja verrata sitä ulkomaalaiseen tuotantoon. Tutkielman tavoitteena oli myös tutustua käytännössä suomalaisen hanhenlihantuotannon eri osa-alueisiin ja hanhien hyvinvointiin. Kirjallisuuskatsaukseen koottu tieto pohjautuu ulkomaalaiseen kirjallisuuteen, Suomen lainsäädäntöön sekä suomalaisen hanhitilan käytäntöihin. Työn tiivistelmä löytyy täältä: Suomalainen hanhenlihantuotanto pellolta pöytään.
Tutkielman lopussa “Pohdinta” -osuudessa annetaan arvoa suomalaiselle tuotannolle seuraavin sanoin: “Hanhi soveltuu melko hyvin ominaisuuksiltaan Suomessa kasvatettavaksi kestävyytensä vuoksi. Suomessa tuotettu hanhenliha on monin tavoin sekä ekologisempaa että eettisempää kuin muualla Euroopassa tai Aasiassa tuotettu liha. Suomen lainsäädäntö on useassa kohdassa paljon tiukempi kuin EU:n lainsäädäntö Aasiasta puhumattakaan. Suomessa eläinsuojelulaki turvaa tuotantoeläinten hyvinvointia ja esimerkiksi kieltää elävistä linnuista sulkapeitteen nyppimisen ja pakkoruokinnan, jotka ovat esimerkiksi EU:n alueella sallittua tietyissä maissa kuten Unkarissa (Euroopan neuvoston suositus, Kozák ym. 2010). Suomen tiukka lainsäädäntö takaa hanhiemme paremman kohtelun, minkä takia hanhenlihassa tulisi aina suosia ensisijaisesti suomalaista tuotantoa. Suomessa hanhenlihaa ei myöskään tuoteta tehotuotannolla pienissä tuotantotiloissa, vaan hanhet saavat kasvaa pihalla melko tilavasti.”
Pohdinnassa tuodaan esille myös suomalaisen tuotannon puhtautta yleisemminkin: “Suomalaisista elintarvikkeista todetaan vähemmän vierasainejäämiä, kuten kasvien torjunta-aineita, kuin Keski-Euroopasta tai kolmansista maista tulevista elintarvikkeista (EFSA 2018). Toisaalta Suomessa myytävien tuontielintarvikkeiden täytyy täyttää tietyt kriteerit, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus (1277/2019). Antibiootteja, etenkin laajakirjoisia antibiootteja, käytetään Suomessa tuotantoeläimille huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa tai Aasiassa (EMA 2019, Collignon & Voss 2015). Antibioottien turha käyttö on ympäristölle ja ihmisten terveydelle haitallista aiheuttaen multiresistenttien kantojen syntymisen.”
Pohdinnan päätteeksi hanhenlihan tuotannolle löytyy kiinnostavia näkökulmia, jotka antavat uskoa tuotantosuunnalle: “Hanhenlihan tuotannon lisääminen voisi olla yksi keino lisätä ekologisempaa elintarvikkeiden tuottoa ja vastata sillä tavoin suureen elintarvikkeiden kysyntään. Siipikarjan kasvattaminen vaatii esimerkiksi vähemmän vettä kuin naudanlihan tuottaminen (Mekonnen & Hoekstra 2012). Lisäksi hanhet pärjäävät melko karuissa oloissa rehulla, jota ei voida käyttää ihmisten ruuaksi, minkä takia ne soveltuisivat hyvin nälänhädästä kärsiviin maihin (Demir & Elmali 2012b).
Hanhien kasvattamista esimerkiksi viini- ja hedelmätarhoilla on tutkittu Italiassa ja saatu hyviä tuloksia sekä lihan että hedelmien kasvun suhteen. Hanhien on todettu esimerkiksi kitkevän rikkakasveja, mikä vähentää rikkakasvimyrkkyjen käyttöä viini- ja hedelmätarhoilla. Lisäksi hedelmätarhojen ja hanhien kasvattamisen yhdistäminen vähentää tuotantotilan tarvetta ja lisää luonnon monimuotoisuutta (Cartoni Mancinelli ym. 2019). Vastaavia tutkimuksia on tehty hanhien kasvattamisesta kalaaltaiden lähettyvillä. Hanhien on todettu lisäävän planktoneja kala-altaissa, jolloin ei tarvitse ruokkia kaloja niin runsaasti ja kalojen kasvu lisääntyy (Pingel & Germany 2011). Tämän kaltaisilla yhdistelmillä elintarvikkeiden tuotto olisi kestävämmällä pohjalla.”
Idean tälle Pro Gradu -työlle antoi yliopistonlehtori Eija Kaukonen. Tämä mielenkiintoinen yhteistyömuoto Helsingin Yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kanssa on saanut jo jatkoakin tutkimushankkeiden muodossa.

D.O.Saimaa -kitchen osa 5

Keittiömestari Ilkka Arvola kokkailee D.O.Saimaa -kitchenissä helppoa ja maistuvaa kesäruokaa hanhen reisipalasta ja tuoreista kasviksista. Voit katsoa videon tästä linkistä: D.O.Saimaa Kitchen – jakso 5. Videon myötä pääset tutustumismatkalle Hanhifarmillemme, ja samalla näet kuinka helppoa hanhen valmistus onkaan.
D.O.Saimaa -Kitchen on sarja youtubevideoita, joiden myötä pääset tutustumaan D.O.Saimaa -tuottajiin ja heidän valikoimaansa. Videoita julkaistaan vielä lisää pitkin kesää! Hanhifarmilta on luvassa toinenkin video, joten pysy kuulolla!
D.O.Saimaa on ruuantuottajien alkuperä- ja laatumerkki, jonka käyttäjät löytyvät Saimaan alueelta. Alueen ravintoloista löytyy erityisiä D.O.Saimaa -menuja sekä ruokalajeja, jotka on valmistettu raadin hyväksymien merkin käyttäjien raaka-aineista. Hauhalan Hanhifarmi liittyi mukaan D.O.Saimaa -tuottajaksi vuonna 2019.

Myydään hanhenpoikasia!

Oletko haaveillut lemmikkihanhista? Myymme hanhenpoikasia sekä vastakuoriutuneina untuvikkoina että 3-4 -viikon ikäisinä poikasina. Ensimmäisellä kerralla suosittelemme hankkimaan 3-4 -viikkoisia, jotka pärjäävät jo kauniilla säällä ulkona. Untuvikkojen hoito sen sijaan on vaativampaa, ja ne tarvitsevat lämpölampun. Jos kiinnostus heräsi, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen hauhalan@hanhifarmi.fi niin saat vastauksena Tipuinfon. Untuvikkojen ja poikasten luovutukset pyrimme keskittämään noutopäiville, joista kerromme tarkemmin Tipuinfossa. Myös hanhille suunniteltua rehua saa ostettua meiltä mukaan.
Hanhi kesyyntyy helposti, ja seuraa hoitajaansa vaikka pidemmällekin kävelyretkelle. Meilläkin oli pari lemmikkihanhea aikana ennenkuin Hauhalan Hanhifarmi perustettiin. Hanhet lähtivät meidän kanssamme rantaan uimaretkelle melkein puolen kilometrin matkan. Toisinaan niitä oli vaikea saada lähtemään takaisin kotimatkalle.
Hanhet tykkäävät syödä ruohoa. Niitä voi käyttää kitkemisapuna ja aidata esimerkiksi marja- ja omenatarhan niille aitaukseksi. 80-senttinen verkkoaita pitää hanhet sisäpuolella, mutta on muistettava, että kettu tai koira saattaa hypätä sen korkuisen aidan yli. Kettu myös kaivaa helposti ali. Yksi tapa suojautua petoja vastaan on houkutella hanhet yöksi esimerkiksi piharakennukseen/ talliin/ vanhaan navettaan tms suojaan.
Hanhi viihtyy parhaiten laumassa. Suosittelemmekin hankkimaan vähintään 3 kerralla, jotta onnettomuuden sattuessa yhdelle, ei jäisi jäljelle yksinäistä ikävöivää hanhea. Kuten muidenkin eläinten kohdalla – mieti ennen hankintapäätöstä vielä mitä aiot tehdä syksyllä; päätyvätkö hanhet pataan vai onko sinulla mahdollisuutta pitää hanhia talvenkin yli. Meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta ottaa hanhia takaisin syksyllä.

Pop-Up Pihamyyntipäivä 2.5.2020

Normaalisti ravintolakäyttöön toimitettuja tuotteita on mahdollista tulla noutamaan suoraan tilaltamme Pop-Up pihamyyntipäivänä 2.5.2020 klo 11-16. Myynti tapahtuu lihanjalostustilojemme pihamaalla, ulkona. Tee tilaus etukäteen sähköpostitse hauhalan@hanhifarmi.fi. Maksutapoina on käteinen ja MobilePay. Myös tilauslomakkeelta löytyviä tuotepaketteja voi tilata. Mainitse tilauslomakkeen “toiveita” -kohdassa “nouto 2.5.”, jolloin toimitusmaksua ei veloiteta.

Vapun Pop-Up -hinnasto:
Hanhifarmin tuotepaketti 100,00 €
– hanhen rintafile n. 0,9-1 kg pakaste
– hanhen koipi n. 1,25 kg pakaste
– hanhen reisipala n. 1,4 kg pakaste
– Hanhen rasva 2,6 kg TAI Hanhenmaksapasteija

Pakastelihat:
Hanhen rintafile (2 kpl/pkt; n. 1 kg) 38,00 €/kg
Hanhen koipi-reisi (2 kpl/pkt; n. 0,8-0,9k g) 22,00 €/kg
Hanhen koipi (5 kpl/pkt; n. 1,2-1,4 kg) 25,00 €/kg
Hanhen reisipala (5 kpl/pkt; n. 1,3-1,5 kg) 19,00 €/kg
Vaalea Hanhenmaksa (n. 200-300 g/rasia) 85,00 €/kg
Keskivaalea Hanhenmaksa (n.400-500 g/rasia) 50,00 €/kg
Hanhen rasva suurkeittiöpakkaus (n. 2,6-2,7 kg) 20,00 €/kpl

Hanhipateet:
Perinteinen Hanhipatee G,L(410 g)12,00 €/kpl (2 kpl jäljellä!)
Martti-papan maksapatee G,L (400 g) 14,00 €/kpl
Hanhenmaksamousse G,L (360 g)16,00 €/kpl

Säilykkeet (lasipurkissa):
Hanhenmaksapasteija 115 g 12,00 €/kpl
Hanhen rasva 115 g 5,00 €/kpl

Hanhenmunat (täydet elintarvikkeeksi tai valmiiksi tyhjennetyt koristeeksi) 2,00 €/kpl

Hanhet ovat määräysten mukaisesti vielä sisätiloissa, mutta Biccolo-ponimme on luvannut näyttäytyä vieraille. Tervetuloa käymään!

Kotiinkuljetus pääkaupunkiseudulle

Olemme avanneet kotisivuillemme tilauslomakkeen, jolla yksityisasiakkaat voivat tilata hanhenlihaa kotiinkuljetettuna Pääkaupunkiseudulle! Toimituspäivä on aina torstaisin. Jotta toimitus ehtii mukaan torstain kuormaan, tilaus on tehtävä ja maksettava viimeistään maanantaina. Toimitus tapahtuu kuljetusliikkeen pakastekuljetuksella torstaina klo 8-16 välisenä aikana. Merkitse toimitusosoitteeksi sellainen osoite, jossa olet tavoitettvissa koko päivän ajan, sekä sellainen puhelinnumero josta sinut tavoittaa toimituspäivänä! Mikäli toimitus ei onnistu, ja siirtyy seuraavaan päivään, kuljetusliike veloittaa 20 € uudelleentoimitusmaksun. Valittavana on neljä erilaista hanhituotepakettia.

Virpin filepaketti 195 €
– 3 pkt hanhen rintafilettä (2 filettä/pkt) väh. 3,3 kg
– 3 pkt hanhenrintaa kuusenkerkkämarinadissa (1 file/pkt) n.1,5 kg

Antin confauspaketti 195 €
– 3 pkt hanhen koipipalaa (5 koipea/pkt) väh. 3,6 kg
– 3 pkt hanhen reisipalaa (5 palaa/pkt) väh. 4 kg
– hanhen rasvaa 2,6 kg

Hauhalan hanhipaketti hanhenmaksan kera 225 €
– 2 pkt hanhen rintafilettä (2 filettä/pkt) n. 2 kg
– 2 pkt hanhen koipipalaa (5 koipea/pkt) n. 2,4 kg
– 2 pkt hanhen reisipalaa (5 palaa/pkt) n. 2,8 kg
– 1 rs vaaleaa hanhenmaksaa n. 0,2 kg
– hanhen rasvaa 2,6 kg

Hauhalan hanhipaketti 215 €
– 2 pkt hanhen rintafilettä (2 filettä/pkt) n. 2 kg
– 2 pkt hanhen koipipalaa (5 koipea/pkt) n. 2,4 kg
– 2 pkt hanhen reisipalaa (5 palaa/pkt) n. 2,8 kg
– hanhen rasvaa 2,6 kg

Kuljetuksesta veloitamme 25 euroa. Tilauslomake löytyy täältä: https://hanhifarmi.fi/tilauslomake/. Viidelle ensimmäiselle kahden tuotepaketin tilaajalle lähetämme lahjaksi Manne Stenroosin kokoaman Suuri Suomalainen Ruokakirja (2018). Kirjassa on paljon perinnereseptejä ja taitavien keittiömestarien kehittämiä annoksia suomalaisesta ruoasta ja metsästä. Tilaa kaksi tuotepakettia niin saat kirjan kaupan päälle samassa paketissa.

Hanhenmaksacanapée Pro Gaalassa

Pro Gaala on hotelli-, ravintola- ja cateringalan merkittävä tapahtuma, jossa palkitaan alan parhaita tekijöitä. Propalkitsemiset järjestää on alan ammattilehti Aromi. Tämänvuotinen Pro Gaala järjestettiin upeissa puitteissa Finlandia-talolla. Vieraita oli peräti 720 henkilöä. Illallisen menu oli ennakkoon paljastettu, mutta keittiömestari Timo Lepistön  valitsema keittiön tervehdys paljastui vieraille vasta paikan päällä. Annoksen nimi oli “Canapée Hauhalan hanhesta, kirschiä ja kirsikkaa” ja sitä varten toimitimme Finlandia-talolle vaaleaa hanhenmaksaa.

Linkki reseptiin löytyy tästä: Hanhenmaksacanapèe

Kokit ja Farmarit Finlandiatalolla

Meillä oli ilo ja kunnia päästä mukaan Finlandia-talolle “Kokit ja Farmarit” -illallisen järjestelyihin 26.9.2019. Illasta on julkaistu video youtubessa; sitä katsomalla pääsee vielä mukaan tunnelmaan: Kokit ja Farmarit 2019  Kyseessä oli neljän ruokalajin illallinen, jonka valmistamiseen oli kutsuttu neljä huippukokkia. Kukin heistä vastasi yhden ruokalajin suunnittelusta ja valmistamisesta. Kukin kokki valitsi suomalaisen pientilan, jonka raaka-ainetta haluaisi käyttää. Tuottaja kutsuttiin myös tilaisuuteen kertomaan tilastaan ja tuotannostaan. Finlandiatalon keittiöpäällikkö Timo Lepistö itse kutsui meidät mukaan, ja pääsimme esiintymislavalle heti ensimmäiseksi, sillä hanhiannos oli alkuruokana. Oli mieliinpainuva ainutlaatuinen kokemus päästä Finlandiatalon upeisiin puitteisiin kertomaan maatilastamme ja tuotteistamme. Ja vieläpä heti ensimmäisenä; niin ei tarvinnut jännittää omaa vuoroa odotellessa koko iltaa!
 
Finlandia-talon keittiöpäällikkö Timo Lepistö kertoo idean synnystä: ”Halusin tuoda esiin ajatusta siitä, että ravintolassa syöty annos ei ole pelkästään meidän kokkien aikaan saama elämys, vaan sen valmistaminen on alkanut jo pitkän aikaa ennen kuin raaka-aineet saapuvat keittiöön.”
 
Illan menu oli seuraavanlainen:
 
Kokit ja Farmarit menu
ENSIMMÄINEN RUOKALAJI
Timo Lepistö & Hauhalan Hanhifarmi
Mausteista hanhiterriiniä ja –prosciuttoa sekä karviaismustardoa
Viinisuositus: Generations Riesling, Axel Pauly, Mosel, Saksa 10,00/12 cl
 
TOINEN RUOKALAJI
Eero Vottonen & Mäntymäen luomutila
Herkkutatti-luomukananmunavanukas, metsäsieniä ja kuusella maustettua sienilientä
Viinisuositus: Fontanafredda Langhe Nebbiolo, Piemonte, Italia 10,50/12 cl
 
KOLMAS RUOKALAJI
Jouni Toivanen ja Saloniemen juustola
Vuohta, kurtturuusua ja punajuurta ”Washoku”
Viinisuositus: Gerard Bertrand Art de Vivre, Languedoc-Roussillon, Ranska 10,50/12 cl
 
JÄLKIRUOKA
Markus Hurskainen ja Malmgårdin kartano
”Once upon a time in Malmgård”
Lakritsaleipää Luomu Emmeristä, Porter-karamellia,
omena-fenkolisorbet ja rapeaa kauraa
Viinisuositus: Rotgipfler Auslese, Thermenregion, Itävalta 7,00/4 cl

Joulukuusen munia?

Koristelimme tänä vuonna joulukuusen valkoisen ja hopean väriseksi. Hanhenmunien ripustamiseen löytyi sopivat tarvikkeet paikallisesta askartelutarvikeliikkeestä.

Omat nuoremme ovat perustaneet Hanhenpesä -nimisen yrityksen, jonka nimissä he myyvät tyhjentämiään ja puhdistamiaan hanhenmunia. Nämä ovat munia, jotka on todettu hautomakoneessa hedelmöittymättömiksi, eli olisivat muutoin jätettä. Hanhenmunia voi tiedustella Hanhenpesä -yrityksen sähköpostitse osoitteesta hanhenpesa.outlook.com.

Food Market Herkuissa kuukauden liha

Stockmann -tavarataloista löytyy Food Market Herkku -ruokakauppa. Raati on valinnut joulukuun lihasuositukseksi Hauhalan Hanhifarmin hanhen rintafileen. Food Market Herkut löytyvät Helsingin keskustasta, Espoon Tapiolasta, Jumbosta, Itäkeskuksesta, Turusta sekä Tampereelta. Olemme toimittaneet hanhen rintafilettä Herkkuihin pakastettuna yhden kappaleen pakkauksissa. Rintafileen painot vaihtelevat 350-600 gramman välillä.

Food Market Herkku suosittelee kertoo tuotteesta näin: Hanhen rintafilee on mureaa ja vähärasvaista lihaa. Parhaimmillaan rintafilee on miedolla lämmöllä roseeksi kypsennettynä, jolloin lihan sisälämpötila on 53 astetta. Kypsennys kannattaa aloittaa aina kylmältä pannulta, jolloin nahan alla oleva rasva sulaa pois ja nahka rapeutuu.